MONDVERZORGING
01-06-2021

MONDGEZONDHEID & VOEDING

· 709



*1Een goede mondgezondheid is erg belangrijk om gaatjes (tandcaries) en tanderosie te voorkomen. Hoe kun je zorgen dat de mondgezondheid goed blijft of zelfs verbetert? We leggen eerst uit hoe je gaatjes en tanderosie kunt voorkomen.

Gaatjes (tandcaries) worden veroorzaakt door bacterien in de mond. Deze mond bacterien worden gevormd door zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in pasta, aardappelen en brood).

Dit zuur veroorzaakt tandcaries en tanderosie. Tanderosie is het oplossen van het oppervlak door zuren uit eten en drinken of zuur uit de maag. Zuren lossen uw tanden op.

Het gaat niet alleen om hoeveel zure producten u eet en drinkt, ook de manier waarop u eet en drinkt is van invloed. Spoelt u een drank voor de smaak rond in uw mond? Hierdoor is het zuur langer in uw mond en dat versterkt het erosieve effect enorm. Ook maagzuur kan een veroorzaker zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen komt het maagzuur in de mond. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sterker de erosie optreedt. 1


HOE KUN JE DE MONDGEZONDHEID VERBETEREN EN TANDEROSIE VOORKOMEN?


Voeding

Beperk het gebruik van zure dranken en zuur voedsel. Neem als alternatief water, gewone thee (zonder suiker), koffie (zonder suiker) of melk. Houdt zure producten zo kort mogelijk in uw mond. Spoel de drank dus niet rond in uw mond. Zuig ook niet op zuur snoep of andere zure producten.

Aantal eetmomenten

Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Nuttig drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit. Als u bij uw eten drinkt, geldt dat als een moment. 

Laat speeksel zijn werk doen

Speeksel beschermt uw gebit tegen tanderosie. Het neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken en werkt als afweer tegen micro-organismen.2 Zorg daarom dat er minimaal twee uur tussen meerdere eetmomenten zit zodat het speeksel de mogelijkheid krijgt om de zuren te neutraliseren.

Tandenpoetsen

Poets tweemaal per dag uw tanden. Als er sprake is van beginnende gebitsslijtage kan de mondhygienist Melek of de tandarts u adviseren een tandpasta of mondspoelmiddel met tin (fluoride of -chloride) te gebruiken.

 


 

1 Ivorenkruis.nl

2 Prof. dr.C.de Baat compendium mondzorg, Prelum Uitgevers 2011

Fotocredits: Lesly Juarez - Unsplash